Gaming skjermkort til PC | Multicom
Du er her Forsiden Datautstyr PC-komponenter Skjermkort

Skjermkort

Gaming skjermkort - en introduksjon

For gameren er skjermkort eller grafikkort noe som ofte blir diskutert i vennegjengen, men hva er grafikkort egentlig? Vi gir deg en liten oppsummering om hva det er og hva du må tenke på når du skal kjøpe deg skjermkort.

Hva er egentlig et skjermkort?

Kort fortalt er skjermkortet et kort med elektroniske kretser og brikker som brukes i en datamaskin for å gjengi grafikk. Skjermkortet er komponenten i maskinen som håndterer grafikk, hvor kjernen i grafikkortet er en egen grafikkprosessor. Kort fortalt vil kraften fra skjermkortet avgjøre hvor høy ytelse spillene dine har, hvor god grafikk du vil få og hvor mykt spillet ditt vil gå. Jo kraftigere grafikkort du har, jo bedre spillopplevelse vil du som regel få.

Hvilket grafikkort passer til deg?

Når du ser gjennom utvalget vårt vil du se en hel del forskjellige merker og nummer på skjermkortene, hvor flere kommer  i forskjellige størrelser. Noen grafikkort avkjøles med opptil flere vifter, og noen er laget for vannkjøling. Her vil du se skjermkort med forskjellige mengder ram, og tilkoblingsmuligheter. Det som er viktig å ha i tankene er hvor mye du spiller og hvor kraftige spill du bruker tiden på. Ytelse på grafikkortene gjør at prisen kan variere enormt, så her er det viktig å tenke på hvilke skjermkort som passer deg og ditt bruk så du ikke kaster bort pengene på noe altfor kraftig, eller budsjetterer grafikkortet til et nivå under ditt behov som gir deg en kjedelig gamingopplevelse. 

En annen ting som er viktig å tenke på når du skal ha skjermkort er størrelsen på kabinettet det skal settes inn i. Her er det viktig å være sikker på at størrelsen på grafikkortet samsvarer med størrelsen på kabinettet så det får plass. Skjermkort er også komponenten i maskinen som bruker mest strøm, så pass på at du har nok PSU-kraft fra strømforsyningen til å kunne drifte det. Det hjelper ikke å ha det beste fra Nvidia GeForce eller AMD Radeon hvis resten av maskinen kveles av å drifte det.

Skjermkort til den "casual" gameren

Hvis du spiller en gang i blant med vennegjengen og spiller lettere spill som for eksempel League of Legends, Fortnite, World of Warcraft, Rocket League og CS Go på lav til middels detaljgrad kan vi anbefale GeForce 3060 og 3070-serien. Da slipper du å sprenge lommeboken og samtidig få god nok ytelse nyte hyggelige kvelder foran PC-en uten hakking og lag i spillet.

Skjermkort til den seriøse gameren

Om du ønsker å spille de mest krevende spillene i 4K eller 8K oppløsning med høy fps og maksimal grafisk detaljgrad kan vi anbefale å velge fra øverste hylle. Her har vi blant annet Nvidia Geforce 4080 og 4090-serien som gode alternativ, eller AMD Radeon RX6800 og RX6900.

Usikker på om du vil bygge selv?

Hvis du er usikker på om du klarer å bygge din egen PC, eller klarer å sette inn eget grafikkortet selv så har vi også et stort utvalg av ferdigbygde stasjonære gaming PC-er som skal passe ditt behov. Her er alle komponentene optimalisert mot hverandre for å forhindre flaskehalser i maskinen, og for at du skal få mest mulig maskin ut av pengene. Du kan finne hele utvalget av stasjonære gaming PC-er her.

Tre Geforce 30-serie skjermkort med kjøling