Du er her Forsiden Black Friday

Black Friday


Black Friday 2020 var fredag 27. november.

Hva er egentlig Black Friday? 

Black Friday er en årlig begivenhet som finner sted dagen etter Thanksgiving, og tradisjonelt er dette begynnelsen på sesongen for julehandel. Mange utsalgssteder i USA åpner ofte så tidlig som 03.00, og tilbyr en rekke salgsvarer, ofte begrenset i antall eller tidsrom. Fordi Thanksgiving alltid faller på den fjerde torsdagen i november i USA, vil Black Friday finne sted mellom 23. og 29. november.
 

Hvorfor heter det Black Friday?

Navnet oppsto i Philadelphia, hvor det i utgangspunktet ble brukt til å beskrive den tunge og forstyrrende trafikken som ville oppstå dagen etter Thanksgiving. Begrepet ble først brukt i 1966, og spredte seg til andre steder først rundt 1975.

Mens noen altså mener uttrykket kom fra trafikkaos og eksosen som la seg over byen når titusener kjørte på juleshopping denne dagen, mener andre at Svartefredag beskriver at handelen denne dagen bidrar til at mange butikker igjen går med overskudd – og dermed går fra røde til svarte tall – i regnskapet. Dagen er også en viktig indikator på hvordan julehandelen kommer til å bli; den fungerer som et barometer på folks vilje til å bruke penger.
 

Black Friday i Norge

I 2010 kom shoppingfenomenet «Black Friday» for første gang til Norge og er allerede blitt en merkedag for skikkelig gode kupp for de prisbevisste. Multicom hadde sitt første Black Friday salg allerede i 2011 og var med det en av de første nettbutikkene i Norge med Black
Friday tilbud.