Du er her Forsiden Nyheter En enkel innføring i mining

En enkel innføring i miningDe fleste i dag har hørt om eller vet hva Bitcoin og kryptovaluta er. Fenomenet har den siste tiden eksplodert og flere og flere har fått opp øynene for mining. Vi i Multicom gir deg her en grunnleggende innføring i hva mining er, hvilke komponenter som kan brukes til mining og noen nyttige linker.


Hva er mining?
Enkelt forklart er mining at en spesialbygget (data)maskin yter datakraft til et bestemt nettverk (blockchain) for å løse matematiske problemer. Disse «problemene» er eksempelvis at man prosesserer transaksjoner på nettverket, og som eier av maskinen får du betalt i kryptovaluta.

Hva kan jeg mine?
Man kan mine ulike kryptovalutaer. Man kan dele opp krypovalutaene i 2 hovedkategorier. Bitcoin, som er den første valutaen som kom på markedet og såkalte Altcoins (alternative valutaer). Eksempler på alternative valutaer er Etherium, Zcash og Zclassic.

Mining og krav til komponenter
Vanskelighetsgraden på mining øker over tid. For en del år siden kunne man mine med en vanlig hjemme-PC. Denne tiden er over og man må i dag ha svært kraftige maskiner for å tjene noe på miningen. Hovedsakelig kan man dele maskinvaren brukt til mining i 2 kategorier:

1. Spesialbygde enheter kalt ASIC (Application Specific Integrated Circuits)
2. Grafikkprosessorer (GPU/skjermkort)
 
Videre kan man dele inn hvilken kryptovaluta man kan mine med ASIC og GPU drevne maskiner:

ASIC: Bitcoin og Bitcoin relatere valutaer som Litecoin, Bitcoin Gold etc.
GPU: Altcoins som Etherium, Zcash og Zclassic.
 
Multicom som forhandler selger kun komponenter og rigger for GPU-mining da ASIC enhetene er vanskelig å få tak i, spesielt på det norske markedet.
 
Ytelse på mining rigger 
Når man bygger en mining rigg vil hovedsakelig skjermkortene som brukes utgjøre ytelsesforskjellen. Andre komponenter som prosessor, SSD og andre essensielle komponenter, vil ha liten eller ingen innflytelse på ytelsen av riggen. Hovedkortet som brukes setter gjerne begrensningen for hvor mange skjermkort som kan kobles på en rigg. Vanskelighetsgraden på mining forandres kontinuerlig på de ulike kryptovalutaene. For å se hva de ulike kortene yter på de forskjellige valutaene kan du ta en titt på kalkulatoren linket til nedenfor.

Link: Mining calculator for å regne ut ytelse
Link: Forklaring på hvordan calkulatoren fungerer.

 


Ønsker du å lære mer om bygging av mining rigger og kryptovaluta finner du rikelig med opplærings-videoer og informasjon på youtube og krypto-relaterte nettsider.


NB:

*Multicom er ingen garantist for ytelse på selvbyggede mining rigger. Denne oversikten er kun ment som en generell introduksjon til hva mining er og hvordan det fungerer. Vær klar over at mining og bygging av mining rigger er teknisk krevende og ikke anbefalt for den uerfarne.


*Belastningen for et grafikkort som benyttes til mining er større enn det som produktet er beregnet for. Det vil si at levetiden kan bli kraftig redusert. Multicom yter kun 3 mnd garanti og reklamasjon på grafikkort benyttet til mining. Ordrer må betales med kredittkort eller betales på forskudd. Det reserveres ikke varer før pengene er mottatt. Postoppkrav kan ikke benyttes.